Waarom is het toch zo moeilijk om je uit te spreken?

Vandaag was ik op een bijeenkomst van Klimaatgesprekken, een organisatie die mensen helpt duurzame keuze’s te maken in  hun leven en gelijkgestemden met elkaar in contact brengt om hun idealen en dromen te verwezenlijken. De organisator van de dag gaf mij na afloop een compliment: Hij zei dat ik het talent heb om mij uit te spreken. Het raakte mij dat hij dit zei, want het is een thema  waar ik zelf momenteel veel mee bezig ben. Ja, ik heb een visie en ja, ik kan en wil die duidelijk verwoorden naar de wereld. Maar in de praktijk lukt mij dit met name als ik mij tussen mensen bevind waarvan ik weet dat zij mij begrijpen en die mij niet persoonlijk zullen aanvallen op mijn standpunten. Meestal zijn dit mensen die min of meer hetzelfde denken als ik.

Helaas word ik mij er ook steeds vaker van bewust hoe weinig assertief ik kan zijn op het moment dat ik mij tussen mensen bevindt aan wie ik een zekere autoriteit toeken. Een kapper die mijn haar niet naar wens heeft geknipt, een arts die een grap maakt die ik kwetsend vindt….. Ik houd dan mijn mond maar.

Welke gedachten heb ik, die maken dat ik mij niet uitspreek?

“De ander zal het wel beter weten.”

“Ik wil de sfeer niet verpesten.”

“Hij bedoelt het vast niet onaardig.”

“Ze zullen mij wel raar vinden als ik dit zeg.”

Vaak is datgene waar je mensen mee helpt, iets waar je zelf ook mee worstelt. Ik begrijp mijn publiek en mijn deelnemers aan workshops en trainingen dus heel goed als ze zich geremd voelen om het achterste van hun tong te laten zien. Ik weet ook hoe ik mensen zo op hun gemak kan stellen, dat ze zich wel uitspreken. Dat ze elkaars mening kunnen respecteren in een open dialoog. Meningsverschillen tussen mensen die niet uitgesproken worden, zijn wel voelbaar en kosten uiteindelijk veel meer energie dan het voeren van een goed, of lastig, gesprek.

Hoog tijd dat ik eens bij mijzelf op cursus ga.

Hoe maak jij het makkelijker voor jezelf om achter jezelf te staan en je mening uit te spreken?

Geef een reactie