Vooruitspeeltheater

Zijn er nieuwe ontwikkelingen in jullie organisatie, waardoor er keuze’s gemaakt moeten worden voor de toekomst? Willen jullie je visie ontwikkelen, of je visie vertalen in beleid, maar spelen er nog dilemma’s waarover gesproken moet worden? Is het belangrijk dat er meerdere perspectieven gehoord worden op kwesties die spelen?

Willen jullie hierover graag een gesprek met diepgang, maar ook met luchtigheid?

Kies dan voor vooruitspeeltheater in je bijeenkomst!

Wat is vooruitspeeltheater?

Vooruitspeeltheater, ook wel theaterdebat genoemd, is een vorm van interactief theater die ruimte geeft aan dialoog en reflectie. Oude denkgewoonten en vaste ideeën worden doorbroken.

Onder leiding van een gespreksleider en twee acteurs, wordt een creatieve arena geboden waar mensen kunnen samenkomen om met elkaar na te denken over de toekomst. Het theater verbeeldt de gedachten van het publiek. De mensen in de zaal kunnen op de scène’s en op elkaar reageren, en zo samen de toekomst vormgeven of verkennen.

Wij dragen geen oplossingen aan, maar experimenteren met de gedachten van het publiek. Al discussierend en spelend ontdekt het publiek wat het vindt, waar overeenstemming ligt en waar nog verder over mag worden doorgepraat.

Resultaat

Het theater zorgt ervoor dat mensen afstappen van stokpaardjes en abstracte woorden of algemeenheden. De scène’s creëren een focus voor het gesprek en maken concreet zichtbaar wat mogelijke consequenties zouden kunnen zijn voor keuzes die gemaakt worden. Mensen raken geïnspireerd en denken meer out-of-the-box.

Het theaterdebat is ontwikkeld door Dr. Frank Kupper, wetenschapsfilosoof aan de VU. Wij werken al 10 jaar samen in theaterdebatten, waarbij Frank de gespreksleider is en ik met twee vaste collega’s acteur.

Zie voor meer informatie ook www.frankkupper.nl

Hier een kort fragment uit een theaterdebat https://www.youtube.com/watch?v=dtptCTSeeNQ

Comments are closed.