Maaike

Hallo, ik ben Maaike Ament. Ik word enorm blij van mensen ontmoeten, mensen met elkaar in verbinding brengen, goede gesprekken voeren en deze op gang helpen brengen. Het maakt mij heel gelukkig dat ik dit, met theater als middel, in mijn dagelijks werk mag doen!

JVG_9729

Hoe ben ik er toe gekomen om van toegepast theater mijn werk te maken?

Ik heb terugspeeltheater ontdekt in 2003. Ik was toen, na mijn studie dramatherapie, net begonnen aan een studie voor theaterdocent, werkte part-time in de ggz en had een voorliefde voor theaterimprovisatie. Op een dag volgde ik een workshop terugspeeltheater.  Ik weet nog hoe ik als toeschouwer iets vertelde over wat ik zelf had meegemaakt. De acteurs improviseerden een scène waarin ik mijn beleving en gevoel verbeeld terugzag. Dat voelde als een kado! Alsof iemand een musical had gemaakt over míjn leven. Ik voelde mij volledig begrepen en gezien. En aan het gelach van de andere toeschouwers om mij heen, merkte ik dat ook zij zich herkenden in het spel.

Inmiddels ben ik zelf al jaren professioneel met theater bezig, en ik vind het nog steeds iets magisch: Ik luister naar een verhaal, associeer en maak er beelden bij, en dat wat een persoonlijke anekdote leek te zijn, wordt ineens universeel. Ik zie mensen open worden naar elkaar, en het ene na het andere verhaal borrelt op in het publiek. Verschillende ervaringen kunnen naast elkaar ontstaan, en zorgen voor meer inzicht en onderling begrip. Het voelt fantastisch om daar een bijdrage aan te leveren.

Na een aantal jaar lid te zijn geweest van terugspeeltheatergroepen, ben ik in 2011 voor mijzelf begonnen. Sindsdien werk ik met een vast netwerk van collega acteurs, muzikanten en trainers, die net als ik terugspeeltheater en improvisatietheater als expertise hebben.

In mijn bedrijf geef ik naast interactieve voorstellingen, ook trainingen en workshops waarin ik mensen leer hoe ze door effectieve gespreksvoering hun professionele relaties kunnen verstevigen. Ook word ik al jaren (sinds 2006) door collega’s gevraagd als trainingsacteur in hun trainingen. Ik geloof zeer in het credo “Een leven lang leren!”  Ontwikkelen geeft zingeving.

Wil je meer over mij weten? Kijk het filmpje op de homepage, zoek me op Linked In of neem contact met me op. Tot horens!

Comments are closed.