De kracht van theater

In mijn werk zet ik graag terugspeeltheater en andere improvisatietheatervormen in, om mensen in beweging en gesprek te brengen. Waarom is theater daarvoor zo’n goed middel?

Met terugspeeltheater kun je op een veilige manier een persoonlijke, intieme sfeer creeëren, ook in grotere groepen. Het is altijd flexibel, op maat, snel aan te passen aan de omstandigheden. Het prikkelt de verbeelding waardoor mensen buiten hun gewone kaders gaan denken. Het is een manier om een individueel, persoonlijk verhaal, universeel te maken. Hierdoor wordt het makkelijker om meer open te staan voor de beleving van de ander en komt er ruimte in je hoofd om vastgeroeste ideeen eens los te laten.

Wat is daarvan de impact?

Met theater creeër ik beelden die de mensen bij blijven. Ze ervaren hoe het is om vanuit verschillende perspectieven naar een onderwerp te kijken, zonder dat dat daar ruzie of meningsverschillen bij ontstaan. Juist doordat er heel dicht bij de persoonlijke ervaring van mensen gebleven wordt, onstaat er begrip, respect en gezamenlijkheid. Theater biedt een gezamenlijke groepservaring waar nog lang op teruggegrepen kan worden. Klanten zeggen ook weleens dat we bij hebben gedragen tot een nieuwe groepstaal, door de metaforen die we gebruiken.

De mens achter de professional wordt gezien.

Waarom levert de inzet van theatervormen je betere resultaten op bij veranderprocessen en teambuilding?

  • Mensen vinden theater inspirerend omdat het verrassend is, sfeervol, dynamisch en levendig.
  • De interactieve theatervorm zorg ervoor dat iedereen wordt uitgenodigd om actief mee te doen, mee te denken of mee te praten. Er wordt makkelijk een persoonlijke sfeer gecreëerd waarin mensen zich veilig voelen om zich te uiten en te leren van elkaar.
  • Mensen blijven bij het proces betrokken en hebben een gemeenschappelijke ervaring die ze niet snel vergeten.
  • Door verhalen en beelden worden mensen meer geraakt. Het komt dichter bij, het is herkenbaarder, beter invoelbaar en het zet de deur open naar creatief denken.
  • Terugspeeltheater stelt jouw team in staat heikele punten te bespreken, zonder elkaar rechtstreeks te hoeven aanvallen of verdedigen. Jullie kunnen verwijzen naar wat op het podium gebeurde en hoe jullie dat in jullie eigen praktijk herkennen. Door iedereen te laten praten vanuit zijn eigen ervaring, voorkom je een welles/nietes-verhaal.
  • Theater is flexibel in vorm: door gebruik te maken van improvisatievormen kunnen we dat wat ter plekke het meest besproken is, zeer herkenbaar en op maat in beeld brengen.

 

Verbindend Theater in de praktijk

Comments are closed.